Basketbolda cut çeşitleri nedir; oyuncunun topsuz hareket ederek savunmayı şaşırtıp uygun pozisyon yaratması anlamına gelir.

Rakip savunmayı dağıtarak takım arkadaşlarına geniş oyun alanı bırakır. Akıllı hücumun anahtarıdır hem bireysel hem de takım performansını üst seviyeye çıkarır. Durağan hücum sistemlerinin önüne geçerek akıcı oynamayı sağlar. Devamlı hareket eden oyuncu, birebirde savunmacısını yıpratarak avantaj elde eder. Ama basketbolda cut çeşitleri anlamak için bilmek gerekir.

Backdoor Cut Savunmayı Aldatma Sanatı!

Basketbol strateji oyunudur ama bazen basit hareketler etkili silah haline gelmektedir. Öncelikle basketbolda cut çeşitleri konusuna açıklık getirelim. Kesme hareketi oyuncunun ani yön değiştirerek potaya veya boş alana doğru kat etmesi demektir.

Lakin sıradan koşu değildir çünkü savunmayı şaşırtmak üzere mükemmel zamanlama hatta doğru açı gerekmektedir. Backdoor cut’un doğru yapılması halinde savunmayı felç edebilirsiniz lakin inceliklerini bilmekte yarar vardır.

Savunmacılar genellikle pasın yollarını kesmeye odaklanmaktadır. Hücum oyuncuları bunu kullanarak bir an pas alacakmış gibi gösterir sonrasında hızla savunmanın arkasına sızar. Böylelikle savunmanın geç kalmasını sağladığından dolayı özellikle agresif savunmalara karşı muazzam silahtır.

Savunmacını okumayı bilmelisin eğer sana yakın oynuyorsa hareketi yapmak adına mükemmel fırsat olmaktadır. Topu almak üzere hamle yap ama son anda patlayıcı hızla arkasına geç. Fakat bu anda pas atan oyuncunun seni görmesi gerekir sonuçta zamanlamayla etkilidir. Yoksa savunma geri dönerek pozisyon boşa gider.

Çok erken hareket edilirse pas gelmez dolayısıyla nasıl atanın sana ne zaman baktığını hesaplamalısın. Gerekirse göz teması kurarak sinyal vermelisin hatta pası doğru açıyla göndermesi şarttır. Aksi takdirde ya çalınır ya da dışarı çıkar.

Bunu NBA’de mükemmel yapan kim biliyor musunuz? Steph Curry çünkü kendisi müthiş şut tehdidi olduğundan dolayı savunmalar hep peşindedir. Ama bir anda yaparak pota altına sızmaktadır.

V-Cut Boş Alan Yaratmanın Etkili Yolu!

Basketbol oynarken rakibinden kurtulmak istiyorsan etkili hareketler yapmalısın. Ancak sadece topu almak üzere koşmak yetmez. İşte burada devreye giren V-Cut, hem savunmacıyı şaşkına çevirir hem boş alan yaratmana yardımcı olur.

Peki, basketbolda cut çeşitleri nelerdir? Oyuncunun topu almak veya alan yaratmak adına yaptığı ani koşu hareketleridir. Ancak V-Cut’ta farklılık vardır çünkü sahada daha fazla etki yaratır. Savunmacının seni sıkı takip ettiğini farz edelim ama bu seni durdurmamalı. Veyahut böyle bir durumda hızla pozisyon değiştirmen gerekir öyleyse hafif geri adım atmalısın.

Oysa geri adım asıl amacını gizlemek içindir yönünü aniden değiştirerek tam tersine sert hamle yapmalısın. Böylelikle savunmacının seni yakalaması çok esasen topu almakta uygulanan muhteşem harekettir. Aynı zamanda rakibin dengesini bozarak oyun akışını hızlandırmaktadır.

Üstelik savunmacıyı yanıltmak adına ideal tekniktir hâlbuki bazıları yalnız topa koşmayı tercih etmektedir. Eğer savunmacın sıkı markaj uyguluyorsa sakin olmalısın yoksa panik yaparak hataya düşebilirsin. Etkili olduğu anlar çoğunlukla pas almadan önce gerçekleşmektedir.

Mesela savunmanın çok yakınındaysan hızlı hareketle geride bırakabilirsiniz. Ayrıca perdeleme oyunlarında son derece etkilidir hatta sağdaki alanı daha iyi kullanmaya yardımcı olmaktadır. Nihayetinde kazanmak isteyenler açısından ufak detaylar büyük farklar yaratmaktadır öyleyse denemelisiniz.

L-Cut Savunmadan Kurtulmanın Klasik Yöntemi!

Basketbol oynayanların kesinlikle basketbolda cut çeşitleri neler bilmesi gerekmektedir. Lakin bilmek yetmez bununla beraber uygulamak da şarttır. Kesme hareketi hücum oyuncusunun savunmadan kurtulmak üzere yaptığı ani yön değiştirmedir.

Gelelim L-cut’a, adından da anlaşıldığı gibi L harfi şeklinde yapılan kesme hareketidir. Başka bir deyişle önce bir yönde giderek ardından Keskin dönüş yapılıp topu almak üzere basit görülmesine rağmen detaylara dikkat edilmezse işe yaramaz. Bu yüzden tekneyi tam anlamıyla öğrenmekte fayda vardır.

Hareketin adımları basittir ilk olarak savunmacının hareketlerini gözlemlemelisiniz. Çünkü nasıl kandıracağınızı bilmeniz hareketin başarısını belirlemektedir. Ne var ki sabit durmaz bu yüzden omuzla beraber baş hareketlerini kullanmalısınız. Önemli nokta keskin dönüşü yaparken hızlanmaktır yoksa senden önce toparlanır dolayısıyla avantajı kaybedersin.

Şayet uygun pozisyonda olmazsanız savunmacı size yetişerek hareketi boşa çıkarır. Nihayetinde dikkat gerektiren nokta zamanlamadır. Eğer erken hareket ederseniz pas gelmeden savunma toplanmaktadır.

Fakat geç hareket edilirse bu kez de topu alacak alan bulamazsınız. Hücum seti başlarken yapmak savunmanın dengesini bozmak üzere harika fırsattır. Öyle ki topu alan oyuncuya daha iyi pas açısı yaratmaktadır.

Flash Cut Hızlı Hücumda Etkili Hareket!

Oyunun akışını değiştiren detaylar hep gizli kahramanlardır. Ancak hızlı hatta doğru hamleyle rakibinizi oyundan düşürebilirsiniz. Basketbolda cut çeşitleri baktığımızda keskin hücum hamlesiyle savunmanın dengesini bozmak amacıyla kullanılan harekete verilen addır.

Fakat sahada rastgele koşmak değildir bilakis zekice planın parçasıdır. Kesme hareketi hücum oyuncusunun ani hamle ile savunmacısını geride bırakmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı hem topu alan hem pası veren oyuncu açısından avantaj yaratmaktadır. Hâlbuki basketbolda cut çeşitleri kadar önemli olan alınan sonuçtur.

Nihayetinde her cut’ta aynı sonucun alınması mümkün değildir ama etkili olan flash cut’tur. Oyuncu aniden çizgiye doğru patlayıcı hareket yaparak savunmacısını arkasında bırakmaktadır. O halde pas zamanlaması kritiktir şayet topu alan zamanında hamlesini yaparsa kolay sayının kapısı aralanmaktadır.

Lakin hatalı zamanlama veya yanlış pozisyon alma etkisini kaybettirmektedir. Sonuçta belirli kuralları vardır. Hangi yöne hareket etmesi gerektiğini anlamak istiyorsan rakibinin konumunu dikkatli analiz etmelisin. Elbette ani hız değişikliği sayesinde rakibini geride bırakabilirsin.

Hatta takım arkadaşlarının seni görebildiği pozisyonda olman şarttır. Sayıyı atmak için uygun açığı yakaladığında hızla bitiriş yapmalısın. Pek çok basketçi set oyunlarına bağlı kalmaktadır ama dinamik oynamak isteyenler açısından birebirdir. Başka bir deyişle sıradan oyuncu olmak yerine oyunun temposunu belirleyen lider olmak mümkündür.

Cut Hareketlerini Etkili Kullanma Taktikleri!

Savunmayı delip geçmek istiyorsanız hareketleri ustaca kullanmalısınız. Ama bunun için öncelikle basketbolda cut çeşitleri sorusuna net cevap vermek gerekmektedir. Savunmayı geçmek adına yapılan ani yön değişiklikleriyle potaya yönelerek yapılan hareketlerdir. Aslında etkili kullanmanın taktikleri bulunmaktadır kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Savunmayı okuyarak zamanlamasını doğru seçmelisiniz bunun için pozisyonları analiz etmelisiniz. Eğer savunmacınız topa fazla odaklandıysa hemen yaparak boşluğa sızabilirsiniz.
  2. Pek hareketlerle savunmayı yanıltmalısınız sadece düz koşmak etkisizdir. Önce fake pas veya yön değiştirme hareketleri eklemelisiniz.
  3. Boş alanları sezmelisiniz yoksa takım arkadaşlarınızın pasları boşa gider bununla birlikte tempoyu ayarlamalısınız.
  4. Açıyı seçmek bitiriciliği arttırmaktadır öyleyse zamanında açıyı yakalamalısınız. Özellikle üçgen hücum veya perdelemelerde yapmak sayı bulmaya yaklaştırmaktadır.

Bunun yanında pas alırken elleriniz hazır olmalıdır. Ne yazık ki bazı oyuncular doğru yapmalarına rağmen pası alamadıklarından pozisyonu harcamaktadır. Basketbolda cut çeşitleri konusunun devamında geliştirmek istiyorsanız taktikler uygulayabilirsiniz. Mesela önce pası vererek ardından boş alana yapmak mükemmel taktiktir.

Savunmacının gözlerine odaklanın şayet topa kilitlenmişse o anda yaparak fark yaratabilirsiniz. Sonuçta basketbol bireysel değil takım oyunudur o nedenle pasınızı verecek oyuncularla sürekli iletişimde kalmalısınız. Şayet takım arkadaşın perde koyduysa aniden yaparak rakibinizin pozisyon almasını zorlaştırabilirsiniz. Kısacası cut’u yapmayı bilenler takımına sürekli avantaj kazandırmaktadır.

Cut Türü

Cut Türü Tanımı Kullanım Amacı
Front Cut (Ön Kesme) Savunmacının önünden hızlıca geçerek potaya yönelme hareketidir. Savunmacıyı şaşırtarak kolay sayı fırsatı yaratmak.
Backdoor Cut (Arka Kapı Kesmesi) Savunmacı pas kanallarını kapatmaya çalışırken, ters yöne hızlıca hareket edilerek potaya yapılan kesme hareketidir. Savunmanın agresifliğini cezalandırarak boş atış veya smaç imkânı sağlamak.
L-Cut (L Kesmesi) Oyuncu, savunmacısını çemberden uzaklaştırmak için önce kısa bir mesafe içeri yönelir, sonra ani bir L şeklinde hareketle top almak için dışarı çıkar. Top almak için uygun pozisyon oluşturmak ve şut veya pas opsiyonu yaratmak.
V-Cut (V Kesmesi) Hücum oyuncusu, savunmacısını aldatmak için önce çembere yönelir, ardından ters yöne hareket ederek top almak için boşluk yaratır. Topu almak için savunmacıyı yanıltmak ve hücumu başlatmak.
Iverson Cut Hücum oyuncusu, serbest atış çizgisinin üstünde yer alan iki perde arasından çapraz koşu yaparak top almak için hareket eder. Savunmacıyı perde arkasında bırakarak şut veya drive fırsatı yaratmak.